Allmänt om synnedsättning
Det är vanligt att få en synnedsättning, särskilt om man är äldre. Nedsättningen kan bero på brytningsfel, skador, ögonsjukdomar eller andra sjukdomar. Synen kan bli bättre av välutprovade glasögon eller om man får behandling av den sjukdom som har orsakat nedsättningen. Man kan också behöva opereras. Ibland går dock inte synnedsättningen att behandla.
Om man som vuxen får sämre syn kan man till exempel få problem med att läsa eller köra bil, störas av bortfall i synfältet eller bli bländad i stark sol eller motljus. Viktigt att veta är att man inte kan skada sina ögon ytterligare/försämra synen genom att inte använda glasögon fast man behöver det.
Skulle man få en bestående synnedsättning av den grad som inte kan förbättras med glasögon finns många olika synhjälpmedel som kan göra att man klarar sin vardag. Dessa kan exempelvis vara speciella, starkt förstorande läsglasögon; olika förstoringsglas; videoutrustning som gör det möjligt att kunna läsa och skriva även med starkt nedsatt syn; talande armbandsklockor; talböcker och utrustning för att laga mat.
Mer om synnedsättningar, behandlingsalternativ och synhjälpmedel
Klicka här för att komma till 1177:s samlingssida för synnedsättning.
Klicka här för att läsa mer på makularegistrets hemsida om åldersförändringar i gula fläcken.
Klicka här för att läsa mer på makularegistrets hemsida om diabetesretinopati och trombos i ögat.
Publicerad: 4 maj 2015Senast uppdaterad: 28 april 2021